finish off - онтологија

дозаврши повеќе

Види и: заврши (св.)
дозавршат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши до крај нешто што не било завршено.

докрајчи повеќе

докрајчат
Вид збор: Глагол, свршен
Доврши, доведе нешто до крај.
Албански: përfundoj
Употреба: Разговорно

докусури повеќе

докусурат
Вид збор: Глагол, свршен
Уништи, упропасти до крај.
Употреба: Разговорно

досврши повеќе

Види и: сврши (св.)
досвршат
Вид збор: Глагол, свршен
Сврши, заврши нешто целосно, до крај.

раскрсти повеќе

раскрстат
Вид збор: Глагол, свршен
Раскине односи со некого; заврши со нешто, стави крст на нешто.

скончи повеќе

скончат
Вид збор: Глагол, свршен
Сврши, обично, со животот.
Употреба: Архаизам
Примери:
Скончи со животот.

скончува повеќе

Види и: скончи (св.)
скончуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
завршува

суреди повеќе

суредат
Вид збор: Глагол, свршен
убие, отепа
Албански: mbys
Употреба: Преносно значење
Примери:
Јас ќе го суредам него.