find - онтологија

завари повеќе

заварат
Вид збор: Глагол, свршен
затече, најде, сретне
Албански: takoj

заварува повеќе

Види и: грбави (несв.)
заваруваат
Вид збор: Глагол, несвршен
затекнува
Албански: kërkon

затекне повеќе

Види и: затече (св.)
затекнат
Вид збор: Глагол, свршен
Најде во одредена состојба или место.

затече повеќе

затечат
Вид збор: Глагол, свршен
Најде некого или нешто на некое место, во некаква положба или состојба.
Албански: gjej
(се затече) Се најде негде во време кога нешто почнува да станува, да се случува.
Албански: gjej

избара повеќе

избараат
Вид збор: Глагол, свршен
Со упорно барање најде, пронајде.

изнајде повеќе

изнајдат
Вид збор: Глагол, свршен
(се изнајде) Се најде со некого по многу години, по барање и сл.
Албански: gjej

набара повеќе

набараат
Вид збор: Глагол, свршен
Напипа, со пипање најде нешто.
Албански: prek, zë

најде повеќе

најдат
Вид збор: Глагол, свршен
Барајќи, дојде повторно до нешто загубено, или случајно открие нешто.
Албански: gjej
Пронајде, установи, заклучи нешто во резултат на барање, разгледување, истражување, проучување, размислување и сл.
Албански: gjej
Сретне, затече (при посета) некого, нешто.
Албански: takon
набави, обезбеди, снабди
Албански: furnizon
процени, просуди, заклучи
Албански: vlerësoj
избере
Албански: zgjedh
Во изрази на негодување, неодобрување.
Албански: gjej

најдува повеќе

Види и: наоѓа (несв.)
(се) најдуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
наоѓа

намери повеќе

намерат
Вид збор: Глагол, свршен
најде, затече
Албански: gjej, has

наоѓа повеќе

наоѓаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Барајќи наоѓа.
Албански: gjej

напипа повеќе

напипаат
Вид збор: Глагол, свршен
Најде, пронајде нешто со пипање.
Албански: gjej duke prek

сретне повеќе

сретнат
Вид збор: Глагол, свршен
(само во 3. л.) се најде, се случи, суштествува
Албански: has, gjej