figure - онтологија

приказ повеќе

мн. прикази
Вид збор: Именка, машки род
Графичко или бројно претставување.
Албански: vështrim

фигура повеќе

мн. фигури
Вид збор: Именка, женски род
Опис на некое движење - при танц, при лет на авион и сл.
Албански: lëvizje
Надворешната форма на телото на човек.
Албански: figurë
Во скулптурата и живописот - лик на човек или животно.
Албански: figurë
Употреба: Ликовна уметност
За човек како носител на определени својства.
Албански: figurë
Употреба: Преносно значење
Во литературата - стилско средство што ѝ дава на речта особена изразност.
Албански: figura
Употреба: Литература
Во геометријата - дел од површина.
Албански: figurë
Употреба: Математика
Ритмичко-мелодиски елемент што ја украсува музичката творба.
Албански: figuroj
Употреба: Музика и танц