fertilize - онтологија

гнои повеќе

гнојат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Во земјоделството - посипува нива, земја со гној.
Албански: plehëroj
Употреба: Земјоделство

догнои повеќе

догнојат
Вид збор: Глагол, свршен
Нагнои, наѓубри тоа што било започнато со гноење до крај.
Албански: qelbet deri në fund
Употреба: Земјоделство
Заврши со гноење, ѓубрење.
Албански: mbaroj me qelbje
Употреба: Земјоделство

доѓубри повеќе

Види и: ѓубри (несв.)
доѓубрат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши со ѓубрењето, наѓубри до крај.
Употреба: Земјоделство

ѓубри повеќе

ѓубрат
Вид збор: Глагол, несвршен
Потхранува со помош на ѓубре, гнои нива и сл.
Употреба: Земјоделство

заплоди повеќе

заплодат
Вид збор: Глагол, свршен
За животно - оплоди.
Албански: frytnoj

нагнои повеќе

нагнојат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави, фрли гној на нива, на обработливо земјиште, наѓубри со гној.
Албански: plehroj
Употреба: Земјоделство

наѓубри повеќе

наѓубрат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави на обработливо земјиште вештачко ѓубре или гној, нагнои.
Употреба: Земјоделство

оплоди повеќе

оплодат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи да зачне, да се создаде плод кај човек, животно или растение.
Албански: fekondoj
Hаправи нешто да стане плодно, плодородно.
Албански: frytshme