fate - онтологија

касмет повеќе

(едн.) касметот
Вид збор: Именка, машки род
среќа, судбина
Турски: kısmet
Употреба: Архаизам , Разговорно

нафака повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
судбина, среќа
Турски: nafaka
Употреба: Архаизам

среќа повеќе

(едн.) среќата
Вид збор: Именка, женски род
судбина
Албански: fat
Употреба: Разговорно

судбина повеќе

мн. судбини
Вид збор: Именка, женски род
Според суеверните претстави - виша сила што го определува животот на човека.
Албански: fat