fallow - онтологија

ледина повеќе

мн. ледини
Вид збор: Именка, женски род
Напуштено, необработено тревно место, што не е за косење.
Албански: livadh, ledinë
Употреба: Земјоделство

неработен повеќе

необработени
Вид збор: Придавка
Што не е обработен, што не се обработува.

орница повеќе

мн. орници
Вид збор: Именка, женски род
Земја што подолго време се обработувала, но во моментот е запуштена, необработена.
Албански: ugar
Употреба: Земјоделство

параспур повеќе

мн. параспури
Вид збор: Именка, машки род
Растурена, необработувана нива.
Албански: arë e papunuar
Употреба: Архаизам , Дијалектен збор , Земјоделство

пуст повеќе

пусти
Вид збор: Придавка
За земја - необработлива, неплодна или што не е обработена.
Албански: i shterp

угарен повеќе

угарна
Вид збор: Придавка
Оставен како угар
Употреба: Земјоделство
Примери:
Угарна нива.

целина повеќе

целината
Вид збор: Именка, женски род
Необработена или запуштена земја.
Албански: lendinë, fushë
Употреба: Земјоделство