fall - онтологија

вруши повеќе

врушат
Вид збор: Глагол, свршен
(се вруши) Се урне, се расипе, се уништи.
Албански: prishet, rrënohet

закапе повеќе

закапат
Вид збор: Глагол, свршен
За лисја - почне да капе, да паѓа.
Албански: bie

западне повеќе

Види и: падне (св.)
западнат
Вид збор: Глагол, свршен
Се најде во некаква неповолна, лоша состојба, во тешка положба, пропадне во некој однос (во работата, развојот, материјалната состојба, во однос на здравјето итн.).

искапе повеќе

искапат
Вид збор: Глагол, свршен
За лисја - попадне.
Албански: bie

испозагине повеќе

Види и: загине (св.)
испозагинат
Вид збор: Глагол, свршен
Падне во борба – за повеќемина.
Албански: bie në luft

капе повеќе

капат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
За лисје, цвет, плод на дрво - паѓа.
Албански: bie
Употреба: Преносно значење

клапне повеќе

клапнат
Вид збор: Глагол, свршен
Падне, напласти, се задржи долго, заседне на подолго време.
Албански: bie, rrëzohem
Употреба: Преносно значење , Разговорно

кутне повеќе

кутнат
Вид збор: Глагол, свршен
Легне некого в постела, принуди да лежи.
Албански: shtri

лови повеќе

ловат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се лови) Се фаќа за нешто.
Албански: kapem, zihem

нападне повеќе

нападнат
Вид збор: Глагол, свршен
(само 3 л.) Падне во големо количество.
Албански: bie shumë

одрони повеќе

одронат
Вид збор: Глагол, свршен
(се одрони) падне, оддели
Албански: shembet, bie, ndahet

опадне повеќе

опаднат
Вид збор: Глагол, свршен
За лисје, цут, коса - падне, се откине, се оддели.

остане повеќе

останат
Вид збор: Глагол, свршен
Загине, падне во бој.
Албански: bie

пад повеќе

мн. падови
Вид збор: Именка, машки род
паѓање
Албански: rënie
Примери:
Слободен пад.
спуштање, паѓање
Албански: rënie, rrëzim
Употреба: Преносно значење
Примери:
Пад на цените

пада повеќе

Вид збор: Глагол, несвршен
паѓа
Употреба: Дијалектен збор

падеж повеќе

мн. падежи
Вид збор: Именка, машки род
пад, паѓање, пропаст
Албански: ramje, rrëzim
Примери:
(посл.) Ако се надеваш на падеж, не ќе имаш вадеж.

падина повеќе

Види и: падне (св.)
падинаат
Вид збор: Глагол, несвршен
падне
Употреба: Дијалектен збор
Примери:
(посл.) Крушата под круша падина.

падне повеќе

паднат
Вид збор: Глагол, свршен
Изгуби потпора, рамнотежа и се струполи, се урне наземи од високо или од положбата во која стои.
Албански: bie
За атмосферски талози (дожд, снег, слана) заврне, се спушти.
Албански: bie
Се ничкоса губејќи рамнотежа.
Албански: bie, rrëzohem

паднува повеќе

Види и: падне (св.)
паднуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
падне

паѓа повеќе

Види и: падне (св.)
паѓаат
Вид збор: Глагол, несвршен
падне
Албански: bie
отпаѓа
Албански: bie, takon

попадне повеќе

попаднат
Вид збор: Глагол, свршен
Се најде во некакво место, во некаква ситуација.
Албански: bie në
Употреба: Книжевен збор
Падне малку, донекаде.
Албански: bie deri diku
За множество - попаднат со ред, до еден.
Албански: bien, derdhen

стовари повеќе

стоварат
Вид збор: Глагол, свршен
(се стовари) падне, се струполи
Албански: bie, rrëzohem

турне повеќе

турнат
Вид збор: Глагол, свршен
сруши, урне, кутне, симне, бутне
Албански: bie
Употреба: Разговорно

удри повеќе

удрат
Вид збор: Глагол, свршен
падне, попадне
Албански: bie

урива повеќе

Види и: урне (св.)
уриваат
Вид збор: Глагол, несвршен
За влада, систем и слично: собори, сруши.
Албански: bie, rrëzohet
Употреба: Преносно значење
За цена, вредност: снижува, намалува, девалвира.
Албански: ulë, rrëzon
Употреба: Преносно значење
(се урива) се одронува
Албански: rrënohet, shembet
(се урива) се стркала, паѓа
Албански: rrokulliset, bie
(се урива) Паѓа нагло, се руши.
Албански: shembet
(се урива) Нагло се симнува, спушта.
Албански: lëshohet
Употреба: Преносно значење
(се урива) паѓа, се тркала
Албански: bie, rrokulliset

урне повеќе

урнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се урне) Нагло се симне.
Албански: bie

фрла повеќе

Види и: фрли (св.)
фрлаат
Вид збор: Глагол, несвршен
За снег, дожд - врне, паѓа по малку.
Албански: shih