extend - онтологија

догради повеќе

доградат
Вид збор: Глагол, свршен
Со ѕидање додаде, доѕида до веќе изградена, постојна градба.
Албански: zgjat
Употреба: Архитектура и градба

должи повеќе

должат
Вид збор: Глагол, несвршен
Продолжува, развлекува нешто во должина, прави да биде уште подолго.
Албански: zgjas
(се должи) Се протега во еден правец, се издолжува.
Албански: zgjatoj

надгради повеќе

надградат
Вид збор: Глагол, свршен
Изгради над веќе изграден објект.
Албански: rindërtoj
Употреба: Архитектура и градба

одолжи повеќе

одолжат
Вид збор: Глагол, свршен
(се одолжи) Временски се продолжи извршување на некоја работа.
Албански: zgjas

попрошири повеќе

Види и: прошири (св.)
попрошират
Вид збор: Глагол, свршен
Зголеми малку по обем, по број.
(се попрошири) Се зголеми малку по обем, по број.

поразвлече повеќе

поразвлечат
Вид збор: Глагол, свршен
Развлече малку во некоја мера.
Албански: tërheq, zgjas

продолжи повеќе

продолжат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да биде подолго, да трае подолго.
Албански: zgjat

пролонгира повеќе

пролонгираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Продолжи, продолжува траење на нешто.
Албански: prolongoj

простира повеќе

Види и: простре (св.)
простираат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се простира) Се протега на некоја површина.
Албански: përhap, zgjas

простре повеќе

прострат
Вид збор: Глагол, свршен
Протегне нешто нашироко да опфати што поголема површина.
Албански: zgjat

прошири повеќе

прошират
Вид збор: Глагол, свршен
Распространи сопствено влијание, засили.
Албански: zgjëroj, zmadhoj

рашири повеќе

рашират
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да стане пошироко.
Албански: zgjanoj

спростре повеќе

Види и: простре (св.)
спрострат
Вид збор: Глагол, свршен
протегне
Албански: zgjat

шири повеќе

шират
Вид збор: Глагол, несвршен
(се шири) Стане широк, поширок.
Албански: zgjërohet