expose - онтологија

експонира повеќе

експонираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Изложи, изложува, прикаже, прикажува, истакне, истакнува некого или нешто.
Албански: shfaq, eksponoj
Изложува филм или фотографска плоча на дејство на светлината.
Албански: vë në dukje, ekspozoj
(се експонира) Се пројави, се пројавува, се истакне, се истакнува.
Албански: eksponohet

излага повеќе

излагаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се излага) Се подложи на нешто, на опасност, исмевање од околината.
Албански: parashtroj

разголи повеќе

разголат
Вид збор: Глагол, свршен
Раскрие, открие, покаже во вистинскиот вид.
Албански: vë në dukje
Употреба: Преносно значење
(се разголи) Се открие, се покаже во вистинскиот вид.
Албански: vë në dukje
Употреба: Преносно значење