exist - онтологија

битисува повеќе

битисуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
живее, егзистира

егзистира повеќе

егзистираат
Вид збор: Глагол, несвршен
опстојува, постои, суштествува

жеволи повеќе

жеволат
Вид збор: Глагол, несвршен
Преживува, живурка, живее тешко.
Албански: rroj
Употреба: Преносно значење

жеволка повеќе

жеволкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
живурка, преживува
Албански: rroj

живее повеќе

живеат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Ги врши биолошките функции, е во живот во определени услови.
Албански: ekziston
Го поминува животот заедно, во заедница со некого.
Албански: bashkëjeton

има повеќе

имаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Е на располагање, суштествува.
Албански: disponim
Употреба: Безлично

отстои повеќе

отстојат
Вид збор: Глагол, свршен
опстои
Албански: ekzistoj

постои повеќе

постојат
Вид збор: Глагол, несвршен
живее, суштествува
Албански: jeton
(обично во 3 л.) има
Албански: ekziston

суштествува повеќе

суштествуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Го има во стварноста, го има на лице.
Албански: ekziston
Примери:
Суштествува опасност.