example - онтологија

егземплар повеќе

мн. егземплари
Вид збор: Именка, машки род
примерок

илустрација повеќе

мн. илустрации
Вид збор: Именка, женски род
Пример, конкретен материјал којшто прегледно објаснува и дополнува нешто.
Албански: ilustrim, ekzemplar

показ повеќе

мн. покази
Вид збор: Именка, машки род
пример, покажување, демонстрација
Албански: shembull

пример повеќе

мн. примери
Вид збор: Именка, машки род
Дејство, појава, постапка и сл. што се смета достојно за поддржување, за следење, што може да послужи како образец.
Албански: shembull

стапка повеќе

мн. стапки
Вид збор: Именка, женски род
пример
Албански: shembull

углед повеќе

(едн.) угледот
Вид збор: Именка, машки род
Пример, модел по кој се прави нешто друго.