even - онтологија

а повеќе

Вид збор: Сврзник
(не само ... а и) Сврзнички спој на дистанција со кој се воспоставува основен сооднос на надоврзување, поточно на градација.

да повеќе

Вид збор: Сврзник
Со честичката „дури“ (дури и да).

дур повеќе

Вид збор: Честичка
дури
Употреба: Дијалектен збор

квит повеќе

Вид збор: Придавка
Што е ист, изедначен cо некого или нешто.
Употреба: Неменлив збор
Што е без долг, што е ослободен од (паричен, материјален) долг, раздолжен.
Употреба: Неменлив збор

макар повеќе

Вид збор: Сврзник
За иcкажување целосна решеност за извршување некое дејство, поретко самостојно со значење дури и да.

пар повеќе

мн. парови
Вид збор: Именка, машки род
Пар или непар
Албански: baraz
Употреба: Математика , Разговорно

пареен повеќе

Види и: парен (прид.)
парејна
Вид збор: Придавка
парен
Употреба: Ретко

парен повеќе

парна
Вид збор: Придавка
пар
Албански: çift
Употреба: Математика

паче повеќе

Вид збор: Честичка
дури
Употреба: Дијалектен збор

рамен повеќе

рамни
Вид збор: Придавка
Прав, кој нема наклони.

чифт повеќе

мн. чифтови
Вид збор: Именка, машки род
парен број
Албански: çift

чифт повеќе

Вид збор: Придавка
парен
Употреба: Неменлив збор