evaporate - онтологија

ветрее повеќе

ветреат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
За течност - испарува и ги губи своите карактеристични својства.
Албански: avullon

доизветрее повеќе

се доизветреат
Вид збор: Глагол, свршен
Се изветри сосема, до крај.

извари повеќе

изварат
Вид збор: Глагол, свршен
изврие, испари

изветрее повеќе

изветреат
Вид збор: Глагол, свршен
За течност, мирис, алкохол - испари, исчезне целосно или изгуби карактеристични својства.
Албански: avulloj

испари повеќе

испарат
Вид збор: Глагол, свршен
Се претвори во пареа, мине во гасовита состојба.
Албански: shuhet
(се испари) Се исуши, се претвори во пареа.
Албански: thahet