estate - онтологија

заоставнина повеќе

Види и: заоставштина (ж.)
мн. заоставнини
Вид збор: Именка, женски род
заоставштина
Употреба: Правда

заоставштина повеќе

Види и: оставина (ж.)
мн. заоставштини
Вид збор: Именка, женски род
оставина
Употреба: Правда

мулк повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Недвижен имот; облик на приватна сопственост на земја во феудализмот.
Турски: mülk
Употреба: Економија , Историја

тимар повеќе

мн. тимари
Вид збор: Именка, машки род
феудален имот
Турски: tımar Албански: pronë feudale
Употреба: Архаизам
Примери:
(нар. поез.) Тимари ќе си заложам.

чифлиг повеќе

мн. чифлизи
Вид збор: Именка, машки род
Во турско време феудален земјоделски имот.
Турски: çiftlik Албански: pronë, çiflik
Употреба: Земјоделство , Историја
Приватно големо земјоделско стопанство воопшто, обработувано со наемни работници.
Албански: pronë, çiflik
Употреба: Архаизам , Земјоделство
Примери:
манастирски чифлиг