essence - онтологија

дух повеќе

мн. духови
Вид збор: Именка, машки род
(само едн.) Основна содржина, вистинска смисла на нешто.
Албански: frymë, esencë
Употреба: Преносно значење

есенција повеќе

мн. есенции
Вид збор: Именка, женски род
Главна содржина, основа.
Албански: esencë
Концентриран алкохол, раствор на ароматично етерично масло, екстракт од растително потекло, што се употребува во медицината, парфимеријата и во приготвувањето на алкохолни пијалаци.
Албански: esencë
Употреба: Хемија

сол повеќе

мн. соли
Вид збор: Именка, женски род
(едн.) Тоа што има особено смисла, значење на нешто.
Албански: kripë
Употреба: Преносно значење

сушност повеќе

Вид збор: Именка, женски род
суштина

суштественост повеќе

Вид збор: Именка, женски род
суштествен

суштина повеќе

(едн.) суштината
Вид збор: Именка, женски род
Главното, суштественото во нешто, внатрешната содржина.
Албански: esencë, thelb