escape - онтологија

бега повеќе

бегаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Без знаење на родителите се мажи, оди по момче без дозвола од родителите.
Албански: ikë

добега повеќе

добегаат
Вид збор: Глагол, свршен
Бегајќи од некаква опасност, стигне некаде или кај некого.
Албански: ik, shpëtoj
Престане да бега.
Албански: ndal të ikë

драпне повеќе

драпнат
Вид збор: Глагол, свршен
избега
Албански: ikë, largohet
Употреба: Разговорно

драсне повеќе

драснат
Вид збор: Глагол, свршен
избега
Албански: ik
Употреба: Разговорно
Примери:
Чекаат погоден миг да ја драснат за дома.

дувне повеќе

дувнат
Вид збор: Глагол, свршен
избега
Албански: ikë
Употреба: Преносно значење

избега повеќе

Види и: бега (несв.)
избегаат
Вид збор: Глагол, свршен
(Ми, ти, му... избега) Успее да побегне некому.
Албански: arratis

искубе повеќе

искубат
Вид збор: Глагол, свршен
(се искубе) Се извлече, незабележано излезе, избега.
Албански: ik, përvidhet
Употреба: Преносно значење

истрга повеќе

истргаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се истрга) Избега од нешто.
Албански: ikë, tërhiqem

истргне повеќе

истргнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се истргне) се оттргне, се откине
Албански: largohem, lirohem

исчепи повеќе

исчепат
Вид збор: Глагол, свршен
(се исчепи) Се извлече, избега, се ослободи од некаде или од некого.
Албански: tërhiqem, largohem
Употреба: Преносно значење

маглоса повеќе

(се) маглосаат
Вид збор: Глагол, свршен
избега
Албански: humb, zhdujet
Употреба: Преносно значење

одбегне повеќе

одбегнат
Вид збор: Глагол, свршен
Избега, побегне од некого или од нешто.
Албански: ikë, largohem, arratisem

отскубне повеќе

отскубнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се отскубне) Се одвои, се оддели, се оддалечи.
Албански: shkëputet
Употреба: Преносно значење

побегне повеќе

побегнат
Вид збор: Глагол, свршен
избега
Албански: ik

прашти повеќе

праштат
Вид збор: Глагол, свршен
(обично со заменската форма ја) избега, исчезне
Употреба: Разговорно

пребега повеќе

пребегаат
Вид збор: Глагол, свршен
Побегне од едно место на друго или од една страна на друга.

пребегне повеќе

Види и: пребега (св.)
пребегнат
Вид збор: Глагол, свршен
пребега

пушти повеќе

пуштат
Вид збор: Глагол, свршен
(се пушти) Се одврзе или се ослободи.
Албански: shpëtim

скубне повеќе

скубнат
Вид збор: Глагол, свршен
избега
Албански: ik
Употреба: Преносно значење , Разговорно
Примери:
Му скубна од рацете

стругне повеќе

стругнат
Вид збор: Глагол, свршен
избега, побегне
Албански: ikë
Употреба: Преносно значење , Разговорно

утече повеќе

утечат
Вид збор: Глагол, свршен
побегне
Употреба: Народна поезија
Примери:
И боздоган му утече /и не погоди Турчина.

фуќне повеќе

(се) фуќнат
Вид збор: Глагол, свршен
Се извлекува, побегнува скришум.
Примери:
Се фуќна надвор.