equal - онтологија

еднаков повеќе

еднакви
Вид збор: Придавка
Што не се разликува од некој друг.
рамноправен

подеднаков повеќе

подеднакви
Вид збор: Придавка
еднаков

правилен повеќе

правилни
Вид збор: Придавка
Што има еднакви страни и агли.
Албански: i drejtë
Употреба: Математика

рамен повеќе

рамни
Вид збор: Придавка
Еднаков, кој не се разликува по размер.
Што не се разликува од други по вредност, значење, права, положба и сл.