entrance - онтологија

антре повеќе

мн. антреа
Вид збор: Именка, среден род
Мало претсобје, предворје.

влез повеќе

мн. влезови
Вид збор: Именка, машки род
Место низ кое се влегува во некој објект, или во заграден простор.
Албански: hyrje
Употреба: Архитектура и градба
Влегување, при влегување.
Албански: hyrje

врата повеќе

мн. врати
Вид збор: Именка, женски род
Отворот низ кој се влегува и излегува.
Албански: derë, hyrje

вход повеќе

мн. входови
Вид збор: Именка, машки род
влез
Употреба: Архаизам

ждрело повеќе

мн. ждрела
Вид збор: Именка, среден род
Отвор, шуплина во земјата, влез во јама, пештера и сл.
Албански: zgavër

порта повеќе

мн. порти
Вид збор: Именка, женски род
Голема дворна (куќна) врата откај улицата.
Албански: portë

праг повеќе

мн. прагови
Вид збор: Именка, машки род
Место низ кое се влегува.
Албански: prag, hyrje

предворие повеќе

мн. предворија
Вид збор: Именка, среден род
Влезна просторија на куќа, зграда, стан и др.

сцена повеќе

мн. сцени
Вид збор: Именка, женски род
Одделен дел од чин, слика.
Албански: hyrje
Употреба: Сцена

трем повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Покриена отворена просторија пред собите на куќа, предворје.

тремче повеќе

Вид збор: Именка, среден род