enthusiasm - онтологија

делириум повеќе

мн. делириуми
Вид збор: Именка, машки род
Силна возбуда, занес, одушевеност, опиеност.
Албански: entuzazëm, delirium
Употреба: Преносно значење

ентузијазам повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Восхит, полет, занес, одушевување, силна емоционална врзаност за нешто.

занес повеќе

мн. занеси
Вид збор: Именка, машки род
Претерано воодушевување.
Албански: mahnitje

омај повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
занес
Албански: entuziazëm, dalldi
Употреба: Поетски збор

пламен повеќе

мн. пламени
Вид збор: Именка, машки род
одушевен
Албански: entuziazmuem
Употреба: Преносно значење

полет повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
елан, занес, восхит, воодушевеност, понесеност
Албански: entuziazëm
Употреба: Преносно значење

устрем повеќе

мн. устреми
Вид збор: Именка, машки род
полет, елан, ентузијазам