enrage - онтологија

налути повеќе

налутат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане лут, се разлути, се разгневи.
Албански: hidhëroj, zemroj

оѕвери повеќе

(се) оѕверат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане како ѕвер, подиви.
Албански: egërsoj

побесни повеќе

побеснат
Вид збор: Глагол, свршен
Многу се налути.
Албански: tërbohem, hidhërohem shumë
Употреба: Преносно значење
Примери:
А таа, побеснета од добиените рани, со голема сила се фрлила врз него.

разбесни повеќе

разбеснат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи некого бесен.
Албански: hidhëroj, tërboj
Примери:
Тоа уште повеќе го разбесни.

разгневи повеќе

разгневат
Вид збор: Глагол, свршен
Доведе некого во состојба на силен гнев.
Албански: zemëroj, tërboj
Примери:
Тоа ги разгневи многу работниците.
(се разгневи) Се доведе во состојба на силен гнев.
Албански: zemëroj, tërboj
Примери:
Се разгневи непријателот.

разгневува повеќе

Види и: разгневи (св.)
(се) разгневуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) разгневи

раздува повеќе

раздуваат
Вид збор: Глагол, свршен
(се раздува) се разлути
Албански: tërbohem, zemrohem
Употреба: Дијалектен збор

разјадоса повеќе

разјадосат
Вид збор: Глагол, свршен
Приведе во состојба на силна јарост.
Албански: mllefos
Примери:
го разјадоса татка си.
(се разгневи) Се приведе во состојба на силна јарост, се разгневи.
Албански: mllefos
Примери:
Тогаш се разјадосав уште повеќе.

разјари повеќе

разјарат
Вид збор: Глагол, свршен
Доведе во состојба на силна јарост.
Албански: mllefos
(се разјари) Се доведе во состојба на силна јарост.
Албански: mllefos

разјарува повеќе

Види и: разјари (св.)
(се) разјаруваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) разјадосува