embrace - онтологија

гушне повеќе

гушнат
Вид збор: Глагол, свршен
Прегрне, стисне во прегратка.
Албански: përqafon, gush

заграби повеќе

заграбат
Вид збор: Глагол, свршен
прегрне
Албански: përqafojë

загрне повеќе

загрнат
Вид збор: Глагол, свршен
прегрне
Албански: përqafoj
Употреба: Дијалектен збор
(се загрне) се прегрне
Албански: përqafoj
Употреба: Дијалектен збор

згрне повеќе

згрнат
Вид збор: Глагол, свршен
прегрне
Албански: përqafoj
Употреба: Дијалектен збор
(се згрне) се прегрне
Албански: përqafoj
Употреба: Дијалектен збор

згуши повеќе

згушат
Вид збор: Глагол, свршен
Припие, стисне до некого или нешто.
Албански: përqafojë
(се згуши) се припие, се стисне
Албански: përqafojë

изгушка повеќе

Види и: гушка (несв.)
изгушкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Гушне многупати некого или гушка повеќемина, сите.

обвие повеќе

обвијат
Вид збор: Глагол, свршен
Гушне, опфати со раце некого или нешто.
Албански: përqafojë

обгрне повеќе

обгрнат
Вид збор: Глагол, свршен
Прегрне, опфати некого или нешто со рацете.
Албански: përqafoj
Погледне, опфати некого или нешто со поглед.
Албански: përfshi
Употреба: Преносно значење

опаше повеќе

опашат
Вид збор: Глагол, свршен
стегне, опфати
Албански: përqafoj

опфати повеќе

опфатат
Вид збор: Глагол, свршен
Фати околу со раце, обгрне, прегрне нешто или некого.
Албански: përqafoj

попрегрне повеќе

Види и: прегрне (св.)
попрегрнат
Вид збор: Глагол, свршен
Прегрне малку, донекаде.
(се попрегрне) Се прегрне малку, донекаде.

преграби повеќе

преграбат
Вид збор: Глагол, свршен
Опфати некого или нешто со двете раце.
Албански: përqafoj
(се преграби) Се прегрне, се гушне еден со друг.
Албански: përqafoj

прегрне повеќе

прегрне
Вид збор: Глагол, свршен
Опфати некого со двете раци и го притисне кон градите како израз на љубов, нежност, почит; стисне во прегратка.
Албански: përqafoj
Опфати нешто со двете раце.
Албански: përqafoj

префати повеќе

Вид збор: Глагол, свршен
Опфати некого или нешто со рацете.
Албански: kap, zë

привива повеќе

прививаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Искажува љубов некому со гушкање.
Албански: mbështjel, përqafoj
Употреба: Преносно значење