elevation - онтологија

возвишение повеќе

мн. возвишенија
Вид збор: Именка, среден род
Место што се издига малку повисоко над околината.
Албански: lartësi
Употреба: Географија

издигнатина повеќе

мн. издигнатини
Вид збор: Именка, женски род
Возвишение, издигнато место повисоко од околината.

нагорнина повеќе

мн. нагорнини
Вид збор: Именка, женски род
Нагорно, стрмно место на пат, на рид и др.

угорнина повеќе

Види и: нагорнина (ж.)
мн. угорнини
Вид збор: Именка, женски род
нагорнина
Албански: përpjetëse, ngjitje
Употреба: Географија

угорница повеќе

мн. угорници
Вид збор: Именка, женски род
Угорно место, нагорнина, угорнина.
Албански: përpjetëse, ngjitje
Употреба: Географија

угорниште повеќе

мн. угорништа
Вид збор: Именка, среден род
нагорниште