egg - онтологија

јајце повеќе

мн. јајца
Вид збор: Именка, среден род
Расплодна клетка кај птиците, влекачите и водоземците, со големи димензии, со овална форма и цврста лушпа.
Албански: vezë
Употреба: Зоологија
Кај инсектите и рибите, полова клетка во вид на зрно со различни димензии.
Албански: vezë
Употреба: Зоологија
Обично од кокошка, како храна.
Албански: vezë
Употреба: Гастрономија
Предмет со овална форма.
Албански: vezë
Употреба: Преносно значење

коко повеќе

Вид збор: Именка, среден род
(во детскиот говор) јајце
Албански: vezë, vo