educate - онтологија

воспита повеќе

воспитаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се воспита) Се развие, се оформи како личност.
Албански: edukon

доизгради повеќе

Види и: изгради (св.)
доизградат
Вид збор: Глагол, свршен
Подигне на повисоко ниво (образование, стручност, знаење).
Албански: edukoj
Употреба: Преносно значење
(се доизгради) Се подигне на повисоко ниво.
Албански: edukoj
Употреба: Преносно значење

дообразува повеќе

Види и: образува (св. и несв.)
дообразуваат
Вид збор: Глагол, свршен
Дополнително образува.
Употреба: Образование
(се дообразува) Добие дополнително образование.
Употреба: Образование

дотера повеќе

дотераат
Вид збор: Глагол, свршен
Научи да постапува правилно.
Албански: edukim

дошколува повеќе

дошколуваат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Школува до крај или дополнително школува.
Употреба: Образование
(се дошколува) Заврши школување или дополнително се школува.
Употреба: Образование

едуцира повеќе

едуцираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
образува

изучи повеќе

изучат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши училиште, некој степен на образование, струка, занимање.
Албански: shkollua, mësoj
Употреба: Образование

квалификува повеќе

квалификуваат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Оспособи, оспособува некого за нешто; даде, дава стручно знаење потребно за вршење некоја работа.
Албански: edukoj
(се квалификува) Стекне, стекнува потребна квалификација за нешто.
Албански: edukoj

наобразува повеќе

Види и: образува (св. и несв.)
наобразуваат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде образование.
Употреба: Образование
(се наобразува) Добие образование.
Употреба: Образование

образова повеќе

образоваат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Даде, дава некому образование, школува некого.
Албански: edukoj

образува повеќе

образуваат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
образова
Албански: edukoj, mësoj
Употреба: Образование

подготви повеќе

подготват
Вид збор: Глагол, свршен
Обучи за вршење на некоја работа, дејност.
Албански: edukon

просвети повеќе

просветат
Вид збор: Глагол, свршен
Овозможи образование, подигне степен на просветеност кај населението.
Употреба: Образование

школува повеќе

школуваат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
(се школува) Се учи, учи во училиште, во школа.
Албански: arsimohem, mësoj
Употреба: Образование
Примери:
Каде си се школувал?