echo - онтологија

ек повеќе

Види и: екот (м.)
(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Звук што се слуша, што се шири.
Употреба: Физика
Примери:
бучен ек, далечен ек

екот повеќе

Види и: ехо (ср.)
мн. екоти
Вид збор: Именка, машки род
Звук кој се слуша и се повторува на поголемо растојание.

ехо повеќе

(едн.) ехото
Вид збор: Именка, среден род
Одраз, повторување на глас, звук.
Албански: jehonë

оглас повеќе

мн. огласи
Вид збор: Именка, машки род
одѕив, одѕивање
Албански: jehonë
одглас, одек, ехо
Албански: jehonë

од повеќе

мн. одови
Вид збор: Именка, машки род
одзив
Албански: eho

одглас повеќе

мн. одгласи
Вид збор: Именка, машки род
Одразен, повторен звук, глас.
Албански: jehonë
Слаб звук, глас што доаѓа оддалеку.
Албански: jehonë

одек повеќе

мн. одеци
Вид збор: Именка, машки род
Звук што се слуша како повратен ек.

одзвук повеќе

мн. одзвуци
Вид збор: Именка, машки род
одѕив

одзив повеќе

мн. одзиви
Вид збор: Именка, машки род
Звук што се добива како повратна реакција во широк или празен простор.
Албански: jehonë, eho

одѕвон повеќе

мн. одѕвони
Вид збор: Именка, машки род
Ехо од ѕвонлив звук.

одѕив повеќе

Види и: одзив (м.)
одѕивот
Вид збор: Именка, машки род
ехо, одек
Албански: jehonë, eho

отклик повеќе

Види и: одглас (м.)
мн. отклици
Вид збор: Именка, машки род
одглас