earn - онтологија

заработи повеќе

заработат
Вид збор: Глагол, свршен
Добие нешто вредносно како награда за својот труд (најчесто пари).
Албански: fitoj
Употреба: Преносно значење
Добие нешто во негативна смисла.
Албански: fitoj

заслужи повеќе

заслужат
Вид збор: Глагол, свршен
Заработи, спечали нешто.
Албански: fitoj, meritoj

земе повеќе

земат
Вид збор: Глагол, свршен
Спечали, добие како приход.
Албански: merr, fitoj

извади повеќе

извадат
Вид збор: Глагол, свршен
Добие, заработи, стекне материјална добивка.
Албански: nxjerr, fiton

изнавади повеќе

изнавадат
Вид збор: Глагол, свршен
(се изнавади) 3аработи многу пари.
Албански: fitoj

истера повеќе

истераат
Вид збор: Глагол, свршен
Успее да заработи.
Албански: përfitoj

казандиса повеќе

казандисаат
Вид збор: Глагол, свршен
заработи, спечали
Турски: kazanmak
Употреба: Архаизам

напечали повеќе

(се) напечалат
Вид збор: Глагол, свршен
Спечали, заработи многу.

носи повеќе

носат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Дава приход, добивка.
Албански: meriton

печали повеќе

печалат
Вид збор: Глагол, несвршен
(непреод. и преод.) Заработува со труд.
Албански: fitoj

спечали повеќе

спечалат
Вид збор: Глагол, свршен
Добие со труд пари, имот и сл.
Албански: fitoj
Употреба: Економија
Добие нешто непријатно, непожелно.
Албански: fitoj, meritoj
Употреба: Иронично

спечели повеќе

Вид збор: Глагол, свршен
спечали
Употреба: Дијалектен збор

сработи повеќе

сработат
Вид збор: Глагол, свршен
заработи
Албански: fitoj
Употреба: Дијалектен збор

сработува повеќе

Види и: сработи (св.)
сработуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
заработува
Албански: fitoj
Употреба: Дијалектен збор

стече повеќе

стечат
Вид збор: Глагол, свршен
стекне
Албански: fitoj

тече повеќе

течат
Вид збор: Глагол, несвршен
печали
Албански: fitoj