drunkard - онтологија

муцкало повеќе

мн. муцкала
Вид збор: Именка, среден род
пијаница
Албански: i dehur, pijanec

пијаница повеќе

мн. пијаници
Вид збор: Именка, машки род
Оној (онаа) што често се опива, алкохоличар.

пијаниче повеќе

Види и: пијаница (м.)
мн. пијаничиња
Вид збор: Именка, среден род
пијаница
Употреба: Хипокористика
Примери:
Момче пијаниче.

пијаничиште повеќе

мн. пијанчишта
Вид збор: Именка, среден род
Тој што пие многу и се опива; голем зависник од алкохол.
Употреба: Аугментатив
Примери:
Море, пијаничиште!

пијанчиште повеќе

мн. пијанчишта
Вид збор: Именка, среден род
пијаница
Употреба: Пејоратив
Примери:
Се дружел со некои пијанчишта.

пијач повеќе

мн. пијачи
Вид збор: Именка, машки род
пијаница, пијандура

ракијар повеќе

Види и: ракиџија (м.)
мн. ракијари
Вид збор: Именка, машки род
Лице што сака многу ракија.
Албански: rakixhi
Примери:
Ракијарот ракија си сака.

ракиџија повеќе

Види и: ракијар (м.)
мн. ракиџии
Вид збор: Именка, машки род
Лице што сака многу ракија.
Албански: rakixhi

сарош повеќе

мн сароши
Вид збор: Именка, машки род
пијаница, бекрија, боем
Турски: sarhoş
Употреба: Разговорно

сурлаџија повеќе

мн. сурлаџии
Вид збор: Именка, машки род
Тој што пие многу течност, обично алкохол.
Употреба: Жаргонски збор