drum - онтологија

барабани повеќе

барабанат
Вид збор: Глагол, несвршен
Удира на барабан.

думка повеќе

думкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Удира, тропа по нешто.
Албански: trokas, godas

забаботи повеќе

забаботат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да баботи.

забарабани повеќе

забарабанат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да барабани.
Албански: fillon të trompetoj
Почне да тропа, да испушта звуци поради удар на нешто.
Албански: fillon të trokas. të tingëllon
Употреба: Преносно значење

забувта повеќе

Види и: бувта (несв.)
забувтаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да бувта.

задумка повеќе

задумкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да думка.

заклопоти повеќе

Види и: клопоти (несв.)
заклопотат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да клопоти, да тропа.

затупа повеќе

затупаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да тупа.
Албански: gjëmon, mshoj daulles

затупка повеќе

затупкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да тупка.
Албански: fillon të qëlloj daullen

лупка повеќе

лупкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Удира, тропа по малку.

натропа повеќе

Види и: тропа (несв.)
натропаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се натропа) Со тропање се задоволи.
Албански: trokas
Употреба: Преносно значење , Разговорно

растапани повеќе

(се) растапанат
Вид збор: Глагол, свршен
За срце - почне силно да чука.
Употреба: Разговорно

раступа повеќе

Види и: тупа (несв.)
(се) раступаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне силно да лупа, удира, тропа.
Албански: trokas fort
Примери:
Што сте се раступале толку, не гледате дека спијат луѓето?

тупка повеќе

Види и: тупа (несв.)
тупкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
За тапан - чука.
Албански: zukat
Употреба: Деминутив , Музика и танц