drown - онтологија

дави повеќе

дават
Вид збор: Глагол, несвршен
Убива со задушување или со фрлање во вода.
Албански: mbyt
(се дави) Тоне, пропаѓа во вода (за живо суштество).
Албански: mbytem

задави повеќе

задават
Вид збор: Глагол, свршен
Усмрти некого со давење во вода.
Албански: mbyt

издави повеќе

издават
Вид збор: Глагол, свршен
(се издави) се дави
Албански: gulfatem, përmbytem

изудави повеќе

изудават
Вид збор: Глагол, свршен
Удави во голем број, сите до еден.
Албански: ngulfatem, përmbytem

подави повеќе

Види и: дави (несв.)
подават
Вид збор: Глагол, свршен
(се подави) Удави многумина или сѐ.

покрие повеќе

покријат
Вид збор: Глагол, свршен
Заглуши, надгласи со повисок звук.
Албански: përmbys, shuaj

удави повеќе

удават
Вид збор: Глагол, свршен
Дави во вода.
Албански: mbyt
(се удави) Се потопи во вода.
Албански: mbyt