drop - онтологија

зацрцори повеќе

зацрцорат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да тече во тенки бликови, капка по капка.
Албански: rrjedh curil

изостава повеќе

изоставаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Испушта, остава, не зема предвид.

изостави повеќе

изостават
Вид збор: Глагол, свршен
остави, испушти
Албански: lë, lëshon

изоставува повеќе

Види и: изостава (несв.)
изоставуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
изостава

испопаѓа повеќе

испопаѓаат
Вид збор: Глагол, свршен
Испаѓа во голема мера.

испушти повеќе

испуштат
Вид збор: Глагол, свршен
Пушти нешто, престане да држи.
Албански: hedh

истресе повеќе

Види и: тресе (несв.)
истресат
Вид збор: Глагол, свршен
Каже нешто неумесно, непромислено.
Албански: tha
Употреба: Разговорно
(се истресе) Дојде ненајавен, се појави неочекувано.
Албански: erdh
Употреба: Преносно значење

капе повеќе

капат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Паѓа капка по капка.
Албански: bie

накапе повеќе

накапат
Вид збор: Глагол, свршен
За лисје - напаѓаат.
Албански: bie
Употреба: Преносно значење

нафрли повеќе

нафрлат
Вид збор: Глагол, свршен
Со фрлање натрупа нешто на едно место или фрли, расфрли во поголемо количество.
Албански: hedh

одрони повеќе

одронат
Вид збор: Глагол, свршен
Просолзи, пушти некоја солза.
Албански: pikoj, lotoj
Употреба: Преносно значење

откине повеќе

откинат
Вид збор: Глагол, свршен
Со тешкотија изговори, изусти или испушти извик, лелек.
Албански: them, lëshoj zë

откорне повеќе

откорнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се откорне) Испадне, отпадне од нешто.
Албански: bie

поопадне повеќе

Види и: опадне (св.)
поопаднат
Вид збор: Глагол, свршен
За лисје, коса, цут - опадне малку.
Опадне, ослабне малку, во помал степен.

попушти повеќе

попуштат
Вид збор: Глагол, свршен
Намали во цена, даде попуст од цената.
Албански: liron

потоне повеќе

потонат
Вид збор: Глагол, свршен
Пропадне во нешто меко, мочурливо, калливо.
Албански: batisë

турлоса повеќе

турлосаат
Вид збор: Глагол, свршен
бутне, фрли, удри од земја
Примери:
Туше го крена од земјата и силно го турлоса на миндерот.