drink - онтологија

напивка повеќе

мн. напивки
Вид збор: Именка, женски род
Нешто подготвено за пиење.

напиток повеќе

Види и: напивка (ж.)
мн. напитоци
Вид збор: Именка, машки род
напивка

пиење повеќе

Види и: пие (несв.)
мн. пиења
Вид збор: Именка, среден род
пие
Албански: pirje
пијалак
Албански: pije

пијалак повеќе

мн. пијалаци
Вид збор: Именка, машки род
Пијалак, обично алкохолен.
Албански: pije
Употреба: Гастрономија
(само едн.) Пиење алкохол.
Албански: pije

пијачка повеќе

мн. пијачки
Вид збор: Именка, женски род
алкохолни пијачки
Албански: pije alkoolike
Употреба: Гастрономија
пиење (обично алкохолно)
Албански: pije
Употреба: Гастрономија
Нарачка пијалак за секој член од групата во ресторан.
Употреба: Гастрономија

питие повеќе

Види и: пијалак (м.)
мн. питија
Вид збор: Именка, среден род
пијалак
Примери:
Јастие (јасје) и питие - јадење и пијалак.