drill - онтологија

бормашина повеќе

мн. бормашини
Вид збор: Именка, женски род
електрична или рачна дупчалка
Германски: Bohrmaschine
Употреба: Технологија

бургија повеќе

мн. бургии
Вид збор: Именка, женски род
Алатка за дупчење на разновиден материјал.
Турски: burgu Албански: burgi

дресира повеќе

дресираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Принуди, принудува некого на строга послушност.
Албански: stërvit, ushtroj
Употреба: Преносно значење

дупка повеќе

Види и: дупи (несв.)
дупкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Дупи по малку, во помала мера.
Албански: biroj, shpoj
Употреба: Деминутив

дупне повеќе

дупнат
Вид збор: Глагол, свршен
дупи
Албански: shpoj, biroj

дупчалка повеќе

мн. дупчалки
Вид збор: Именка, женски род
Машина за дупчење, за правење дупки.

дупчи повеќе

дупчат
Вид збор: Глагол, несвршен
дупи

задупи повеќе

Види и: дупи (несв.)
задупат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да дупи, да прави дупка.
Албански: shpoj, biroj

задупчи повеќе

Види и: дупчи (несв.)
задупчат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да дупчи.

засврдли повеќе

Види и: сврдли (несв.)
засврдлат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да сврдли.

исврдли повеќе

исврдлат
Вид збор: Глагол, свршен
Со сврдел направи една или повеќе дупки.

раздупи повеќе

Види и: дупи (несв.)
раздупат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи дупки на нешто.
Албански: biroj, shpoj
Примери:
Ја раздупи масата.
Со дупење направи отвор на нешто.
Албански: biroj, shpoj
Примери:
За да раздупи внатре и да тече повеќе вода.

раздупува повеќе

Види и: раздупи (св.)
раздупуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) раздупи

сврдел повеќе

мн. сврдли
Вид збор: Именка, машки род
Направа за правење дупки во дрво, метал и сл.
Албански: turjelë

сврдле повеќе

Види и: сврдел (м.)
мн. сврдлиња
Вид збор: Именка, среден род
сврдел
Употреба: Деминутив

сврдли повеќе

сврдлат
Вид збор: Глагол, несвршен
Дупчи (прави дупки) со сврдел.
Примери:
Фати да ја сврдли вратата.

сврдло повеќе

Вид збор: Именка, среден род
сврдел

шлифува повеќе

шлифуваат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Учи некого на прилежно однесување.
Германски: schleifen Албански: ushtroj për mirësjellje
Употреба: Преносно значење