dress - онтологија

вовлече повеќе

вовлечат
Вид збор: Глагол, свршен
(се вовлече) Се облече, се навре, се собере во нешто.
Албански: vesh

дооблекува повеќе

дооблекуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Облекува до крај.

изнаоблече повеќе

Види и: наоблече (св.)
изнаоблечат
Вид збор: Глагол, свршен
Наоблече многу облека.
Албански: vesh
Изнаоблече некого со многу облека.
Албански: vesh shumë
(се изнаоблече) се наоблече
Албански: vishem

изоблече повеќе

Види и: облече (св.)
изоблечат
Вид збор: Глагол, свршен
Облече некого добро, убаво.
Албански: vesh mirë

навира повеќе

Види и: навре (св.)
навираат
Вид збор: Глагол, несвршен
навре, облече
Албански: vesh, mbath

навре повеќе

наврат
Вид збор: Глагол, свршен
Облече, обуе набрзина, како било.
Албански: vesh

наоблече повеќе

наоблечат
Вид збор: Глагол, свршен
(се наоблече) Се облече добро, богато или премногу.
Албански: vesh mirë

облака повеќе

облакаат
Вид збор: Глагол, несвршен
облекува
Употреба: Дијалектен збор

облече повеќе

облечат
Вид збор: Глагол, свршен
(се облече) Се покрие со облека, стави врз себеси облека.
Албански: vesh

приоблече повеќе

Види и: облече (св.)
приоблечат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави облека на себе, облече набрзина.
Албански: vesh
Снабди облека во некоја мера.
Албански: vishem
(се приоблече) Се снабди со облека во некоја мера.
Албански: vishem