draw - онтологија

влече повеќе

влечат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Трга кон себе.
Албански: tërheq
Вовлекува, трга навнатре.
Албански: tërheq, ngrehë
извлекува
Албански: tërheq, largoj

вовлече повеќе

вовлечат
Вид збор: Глагол, свршен
(се вовлече) навлезе, продре
Албански: depërtoj
Употреба: Преносно значење

доцрта повеќе

Види и: црта (несв.)
доцртаат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши со цртање.

зацрта повеќе

Види и: црта (несв.)
зацртаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да црта.
Албански: fillon të vizatoj
Направи план, набележи насоки на работа, на дејствување.
Албански: vizatoj, përpiloj

извади повеќе

извадат
Вид збор: Глагол, свршен
Пресмета корен, т.е. за кој број некоја величина претставува определен степен, изврши операција коренување.
Албански: llogaritë, nxjerr

извлече повеќе

извлечат
Вид збор: Глагол, свршен
Добие на лотарија или друг вид игри на среќа.
Албански: tërheq

исцрта повеќе

Види и: црта (несв.)
исцртаат
Вид збор: Глагол, свршен
Пополни со црти, испише црти.
Албански: vizatoj
Изработи цртеж.
Албански: vizatoj
Потроши цртајќи.
Албански: vizatoj

нацрта повеќе

нацртаат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи цртеж, прикаже некого, нешто, наслика со молив, со боја и сл.
Албански: vizatoj

опише повеќе

опишат
Вид збор: Глагол, свршен
Нацрта, повлече некаква линија или фигура.
Албански: vizatoj, tërheq
Нацрта некаква геометриска слика околу друга.
Албански: vizatoj
Употреба: Математика

оцрта повеќе

оцртаат
Вид збор: Глагол, свршен
Наслика, нацрта, опише, претстави нешто во главни црти, покаже контури.
Албански: vizatoj, përshkruaj
(се оцрта) Се покаже во своите контури.
Албански: përshkruaj

пооцрта повеќе

Види и: оцрта (св.)
пооцртат
Вид збор: Глагол, свршен
Оцрта малку или уште малку.
Албански: vizatoj pak
(се пооцрта) Се оцрта малку, донекаде.
Албански: vizatoj

привлече повеќе

привлечат
Вид збор: Глагол, свршен
(се привлече) Се доближи до нешто.
Албански: afrohem

расцрта повеќе

Види и: црта (несв.)
(се) расцртаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне многу да црта.
Примери:
Си се расцртал нешто.

тегли повеќе

теглат
Вид збор: Глагол, несвршен
вади, извлекува
Албански: nxjerr
(се тегли) се трга
Албански: tërheq

трга повеќе

тргаат
Вид збор: Глагол, несвршен
вади, извлекува
Албански: nxjerr
обележува
Албански: shënoj
(се трга) се повлекува
Албански: tërheq

тргне повеќе

тргнат
Вид збор: Глагол, свршен
извади, потегна
Албански: tërheq
Напие се малку; повлече, вдише.
Албански: heq
обележи, означи
Албански: tërheq

тушира повеќе

тушираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Црта или слика со туш.
Албански: vizatim me tush
Употреба: Ликовна уметност

црпи повеќе

црпат
Вид збор: Глагол, несвршен
Извлекува, зема нешто од некаде.
Албански: tërheq
Употреба: Преносно значење
Примери:
Од многу книги ги црпеше податоците за својата студија.
добива, зема, стекнува
Албански: nxjerr
Употреба: Преносно значење
Примери:
Оттаму црпеше нови сили.

црта повеќе

цртаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Изобразува уметнички со молив, перо, јаглен, бои и сл.
Албански: vizatoj
Употреба: Ликовна уметност
Примери:
Го црташе детето во природна големина.
Приготвува цртеж на нешто.
Албански: vizatoj
Употреба: Технологија
Примери:
Го црташе планот на Скопје.

шукне повеќе

шукнат
Вид збор: Глагол, свршен
вовлекува, става, бутка
Албански: shtyn
Примери:
Го шукнала момчето внатре.