draw near - онтологија

ближи повеќе

(се) ближат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се приближува временски.
Албански: afrohet

внесе повеќе

внесат
Вид збор: Глагол, свршен
(се внесе) Се приближи премногу до некого.
Албански: futet

зближи повеќе

зближат
Вид збор: Глагол, свршен
За човек - направи да има блиски, пријателски односи.
Албански: afrohem
Употреба: Преносно значење

позближи повеќе

Види и: зближи (св.)
позближат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да биде во понепосредна близина.
Албански: afroj, bashkoj
(се позближи) Се најде многу поблиску еден до друг.
Албански: afrohem

приближи повеќе

приближат
Вид збор: Глагол, свршен
Поднамести поблизу до некого или до нешто.
Албански: afroj