drama - онтологија

драма повеќе

мн. драми
Вид збор: Именка, женски род
(само едн.) Вид книжевен жанр.
Албански: dramë
Употреба: Литература
Книжевно дело во дијалошка форма, наменето за сценска изведба.
Албански: dramë
Употреба: Литература
Сценска претстава со сериозна содржина.
Албански: dramë
Употреба: Сцена
Тежок, потресен настан или случка.
Албански: dramë
Употреба: Преносно значење

драматизам повеќе

(едн.) драматизмот
Вид збор: Именка, машки род
Напнатост, сериозност на драмското дејство, силен, драматичен конфликт.
Албански: dramatizëm