drag - онтологија

влече повеќе

влечат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Носи со себе ваму, таму.
Албански: zvarris
Употреба: Преносно значење
Тешко, отежнато се движи.
Албански: zvarritem
(се влече) Тешко, споро се движи, ползи, лази.
Албански: zvarritem

влечка повеќе

влечкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Со тргање движи нешто не одвојувајќи го од површината.
Албански: zvarrit
Тешко, споро се движи.
Албански: zvarrit
Носи, тешко движејќи се.
Албански: zvarrit
Носи со својот тек.
Албански: zvarrit
одолжува
Албански: vonoj
Употреба: Преносно значење
(се влечка) Тешко, бавно се движи, оди или лази.
Албански: ngadalë
(се влечка) Се движи не одвојувајќи се од површината.
Албански: ngadalë
(се влечка) Бавно ги врши работите.
Албански: ngadalë
Употреба: Преносно значење

вовлече повеќе

вовлечат
Вид збор: Глагол, свршен
Внесе, втера некого некаде со влечење.
Албански: tërheq

довлече повеќе

довлечат
Вид збор: Глагол, свршен
Со влечење донесе, премести нешто до определено место.
Албански: tërheq

довлечка повеќе

Види и: довлече (св.)
довлечкаат
Вид збор: Глагол, свршен
довлече
Употреба: Деминутив

доизвлече повеќе

Види и: извлече (св.)
доизвлечат
Вид збор: Глагол, свршен
Извлече сосема, до крај.

дотрга повеќе

дотргаат
Вид збор: Глагол, свршен
Довлече, довлечка некого или нешто.
Албански: zvarrit

завлече повеќе

завлечат
Вид збор: Глагол, свршен
(за човек) Однесе насила, влечејќи.
Албански: tërheq

завлечка повеќе

Види и: влечка (несв.)
завлечкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да влечка, да носи некого влечејќи.
Албански: tërheq
(се завлечка) Почне да се влечка со мака.
Албански: zvarrit

извлечка повеќе

Види и: влечка (несв.)
извлечкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Вади од некаде со влечење, носи со тешкотија.
Албански: zvarrit, tërheq
(се извлечка) Излезе од негде со влечкање, дојде негде со влечкање.
Албански: zvarrit, tërheq

клати повеќе

клатат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се клати) Cе движи нишајќи се, се гега; се движи бавно, се влече.
Албански: zvarritet, ec zhag

молкне повеќе

молкнат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Влече, трга нешто.
Албански: tërheq
одолговлекува
Албански: zvarrit
Употреба: Преносно значење

навлече повеќе

навлечат
Вид збор: Глагол, свршен
Надонесе многу со влечење или на друг начин.
Албански: mbledh, tërheq

надовлече повеќе

надовлечат
Вид збор: Глагол, свршен
Довлече многу нешто, во големо количество.

надонесе повеќе

Види и: донесе (св.)
надонесат
Вид збор: Глагол, свршен
Донесе многу, во големо количество.

одвлече повеќе

одвлечат
Вид збор: Глагол, свршен
Со влечење однесе нешто некаде, до определено место.
Албански: tërheq
Одведе, однесе некого со сила, влечејќи.
Албански: tërheq
(се одвлече) Одвај отиде, замине со влечење.
Албански: tërheq

одолговлечи повеќе

одолговлечат
Вид збор: Глагол, свршен
одолжи

повлече повеќе

повлечат
Вид збор: Глагол, свршен
Однесе, завлече со себе.
Албански: dërgoj

подзавлече повеќе

Види и: завлече (св.)
подзавлечат
Вид збор: Глагол, свршен
Со сила завлече нешто во одредена мера, донекаде.
Албански: zvarrit
Незабележително, во мала мера завлече при одење.
Албански: zvarrit
(се подзавлече) Се оддолжи малку, извесно време.
Албански: zvarritet

подзавлечка повеќе

подзавлечкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Со влечење малку завлечка, во извесна мера, донекаде.
Албански: tërhek, zvarrit
(се подзавлечка) Се влечка по малку, донекаде.
Албански: zvarritet ngadal

подизвлече повеќе

подизвлечат
Вид збор: Глагол, свршен
Извлече малку, до некоја мера.

позавлече повеќе

Види и: завлече (св.)
позавлечат
Вид збор: Глагол, свршен
Завлече малку повеќе.
Албански: zvarrit, tërheq
(се позавлече) Се завлече малку повеќе.
Албански: zvarris

понесе повеќе

понесат
Вид збор: Глагол, свршен
За вода, ветар - повлече, однесе со себе некого, нешто со силата на движење.
Албански: mbart, tërheq

попривлече повеќе

Види и: привлече (св.)
попривлечат
Вид збор: Глагол, свршен
(се попривлече) се довлече
Употреба: Ретко

поразвлече повеќе

поразвлечат
Вид збор: Глагол, свршен
Оддолжи, завлече малку, во мала мера.
Албански: zgjas pak
Употреба: Преносно значење
(се поразвлече) Се развлече малку, во некоја мера.
Албански: zgjatet pak

свлечка повеќе

свлечкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да влече; симне со влечење нешто или некого од високо.
Примери:
Го свлечка за нозе.

свлечкува повеќе

Види и: свлечка (св.)
свлечкуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
свлечка

тегави повеќе

тегават
Вид збор: Глагол, несвршен
(се тегави) Се влече, мрзоволен.
Албански: tërheq

тегне повеќе

тегнат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се тегне) Се влече, тешко или оди немарно.
Албански: zvarrit