double - онтологија

двоен повеќе

двојни
Вид збор: Придавка
Што е составен од два еднакви дела, члена или од два предмета.
Што е двапати поголем.
Што се спроведува, што настанува на два начина.

двојак повеќе

двојакиот
Вид збор: Придавка
двоен
Употреба: Дијалектен збор

двојствен повеќе

двојствениот
Вид збор: Придавка
Што се пројавува на два начина, во две страни, што е од два вида.

двократен повеќе

двократниот
Вид збор: Придавка
Што се врши на двапати, што е во два дела.

дупли повеќе

дупла
Вид збор: Придавка
Што е двојно поголем, двојно повеќе од вообичаеното.
Употреба: Разговорно