disturb - онтологија

беспокои повеќе

беспокојат
Вид збор: Глагол, несвршен
Предизвикува неспокој.
Албански: shqetësoj

беспокојува повеќе

Види и: беспокои (несв.)
беспокојуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
беспокои

вознемири повеќе

вознемират
Вид збор: Глагол, свршен
Предизвика кај некого нервоза, немир, страв.
Албански: shqetësoj
(се вознемири) Стане немирен, неспокоен; се исплаши.
Албански: shqetësohem

деранжира повеќе

деранжираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
(се деранжира) Го наруши својот вообичаен начин на живот, се вознемири.
Албански: deranzhoj, shqetësoj

додее повеќе

додеат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане непријатен, неподнослив; почнува да пречи.
Албански: pengon, shqetëson

наруши повеќе

нарушат
Вид збор: Глагол, свршен
Прекине, попречи определена состојба што траела.
Албански: prish

обеспокои повеќе

обеспокојат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи некој да биде неспокоен, вознемири некого.
Албански: shqetësoj
(се обеспокои) Стане неспокоен, вознемирен.
Албански: shqetësohem

понаруши повеќе

Види и: наруши (св.)
понарушат
Вид збор: Глагол, свршен
Наруши малку, донекаде.

престапи повеќе

престапат
Вид збор: Глагол, свршен
Наруши, навреди нешто (закон, ред).
Албански: shkel, prish

пречи повеќе

пречат
Вид збор: Глагол, несвршен
Нарушува нечие спокојство, одвлекува внимание.
Албански: pengoj

разнебити повеќе

разнебитат
Вид збор: Глагол, свршен
растрои, сосипе
Албански: shqetësoj, trazoj
Употреба: Преносно значење
(се разнебити) се растрои, се сосипе
Албански: shkatërrohem, këputem
Употреба: Преносно значење

расипе повеќе

расипат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи непријатен, наруши, влоши.
Албански: trazoj
Употреба: Преносно значење
растури, осуети
Албански: derdh, pengoj

растрои повеќе

растројат
Вид збор: Глагол, свршен
(се растрои) Се наруши ред на нешто.
Албански: prish

сакалдиса повеќе

сакалдисаат
Вид збор: Глагол, свршен
Предизвика некому немир, тегоба, изнервира.
Турски: sıkılmak Албански: sakëlldis, shqetësoj
Употреба: Разговорно
Примери:
Ако го сакалдисаш мајсторот, тешко тебе.

смати повеќе

сматат
Вид збор: Глагол, свршен
Предизвика возбуда, расипе, наруши.
Албански: turbulloj, shqetësoj
Примери:
Му го смати спокојството.

тежи повеќе

тежат
Вид збор: Глагол, несвршен
Пречи, причинува грижи или маки.
Албански: rëndon, shqetëson
Употреба: Преносно значење