distribute - онтологија

дели повеќе

делат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Упати зборови, искаже, намени, даде од себе некому нешто.
Албански: ndaj, jap
Употреба: Преносно значење

дистрибуира повеќе

дистрибуираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Изврши, врши дистрибуција.

издели повеќе

изделат
Вид збор: Глагол, свршен
Подели сѐ, сето количество, даде секому определен дел.
Албански: ndaj

израздели повеќе

Види и: раздели (св.)
изразделат
Вид збор: Глагол, свршен
Раздели на сите, толку колку што има за делење.

подели повеќе

поделат
Вид збор: Глагол, свршен
Изврши распределба помеѓу повеќе лица.
Албански: shpërndaj
Изврши распределба меѓу себе.
Албански: shpërndaj

прошири повеќе

прошират
Вид збор: Глагол, свршен
За вест, глас - разнесе на широк простор.
Албански: përhap

раздава повеќе

Види и: раздаде (св.)
раздаваат
Вид збор: Глагол, несвршен
раздаде
Примери:
Леб да раздаваш, среќата си ја даваш.

раздаде повеќе

Види и: даде (св.)
раздадат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде од нешто на мнозина, распредели меѓу сите, меѓу мнозина.

разнесе повеќе

разнесат
Вид збор: Глагол, свршен
Носејќи достави на мнозина, во разни места, раздаде нешто на присутните.
Албански: shpërndaj

расподели повеќе

(се) расподелат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) раздели, (се) распредели

расподелува повеќе

Види и: расподели (св.)
(се) расподелуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) разделува, (се) распределува

распредели повеќе

распределат
Вид збор: Глагол, свршен
Раздели нешто меѓу мнозина по определен ред.
Албански: shpërndaj, distribuoj
Примери:
Правилно да го распределат доходот.
Сложи во определен ред, распореди, размести.
Албански: shpërndaj
Примери:
Не распределија по бригади.
(се распредели) се распореди, се размести
Албански: shpërndaj
Примери:
се распределивме по групи.

распределува повеќе

Види и: распредели (св.)
(се) распределуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) распредели

растури повеќе

растурат
Вид збор: Глагол, свршен
распрати, распрсне, рашири, разгласи
Албански: shpërndaj