distract - онтологија

врти повеќе

вртат
Вид збор: Глагол, несвршен
Непотребно задржува, вртка некого.
Албански: hutoj
Употреба: Преносно значење

залаже повеќе

залажат
Вид збор: Глагол, свршен
Му го одвлече непожелното внимание на некого од едно нешто, свртувајќи му го на друго нешто, во друг правец.
Албански: hutoj
За дете - забави, заигра.
Албански: hutoj

замуабети повеќе

Види и: муабети (несв.)
замуабетат
Вид збор: Глагол, свршен
Задржи некого со муабет, одврати нечие внимание од нешто друго.
Албански: hutoj
Употреба: Разговорно

заприкаже повеќе

заприкажат
Вид збор: Глагол, свршен
Со разговор одврати внимание некому од нешто.
Албански: hutoj

изматка повеќе

изматкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Завртка некого, одземе, потроши некому време бесполезно.
Албански: çmend
Употреба: Разговорно

лаже повеќе

лажат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се лаже) Cе занимава, се забавува.
Албански: mashtroj, argëtoj

одвлече повеќе

одвлечат
Вид збор: Глагол, свршен
За мисла, внимание, поглед - оттргне, одврати од нешто.
Албански: hutoj
Употреба: Преносно значење

одврати повеќе

одвратат
Вид збор: Глагол, свршен
Одвои, оддалечи од некого или од нешто.
Албански: largoj

расее повеќе

расеат
Вид збор: Глагол, свршен
Одвлече некому внимание.
Албански: shkëput, heq vemendjen
Употреба: Преносно значење
(се расее) Си го одвлече вниманието.
Албански: shkëputem, heq vemendjen