distance - онтологија

далекост повеќе

мн. далекости
Вид збор: Именка, женски род
далечина

далечина повеќе

мн. далечини
Вид збор: Именка, женски род
Растојание меѓу две точки или меѓу два предмета; оддалеченост во просторот.

далнина повеќе

Види и: далечина (ж.)
мн. далнини
Вид збор: Именка, женски род
далечина
Употреба: Поетски збор

дистанца повеќе

мн. дистанци
Вид збор: Именка, женски род
Оддалеченост, растојание од нешто до нешто во просторот и во времето.

меѓупростор повеќе

мн. меѓупростори
Вид збор: Именка, машки род
временски или просторен интервал

оддалеченост повеќе

Види и: оддалечен (прид.)
(едн.) оддалеченоста
Вид збор: Именка, женски род
далечина
Албански: largësi, distancë
Растојание меѓу две точки.
Албански: largësi, distancë

отскок повеќе

мн. отскоци
Вид збор: Именка, машки род
Далечината од местото од кое се скока до местото што ќе се достигне со скокот.
Албански: kërcim

отстојание повеќе

мн. отстојанија
Вид збор: Именка, среден род
растојание

простор повеќе

мн. простори
Вид збор: Именка, машки род
Растојание, оддалеченост меѓу две или повеќе работи, лица, предмети и сл.
Албански: distancë

раздалек повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Далечина помеѓу два предмета.
Примери:
На раздалек.

раздалеч повеќе

Вид збор: Именка, машки род
раздалек

раздалеченост повеќе

(едн.) рездалеченоста
Вид збор: Именка, женски род
далечина, растојание, раздалек

раздалечина повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Далечина помеѓу два предмета.

раздалечување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
оддалечување

растојание повеќе

мн. растојанија
Вид збор: Именка, среден род
Пространство или временска оддалеченост меѓу две точки, два предмета или два настана и сл.
Албански: distancë
Примери:
Растојанието меѓу нив се намалуваше.