dissonance - онтологија

дисонанција повеќе

мн. дисонанции
Вид збор: Именка, женски род
Неусогласување на тоновите, погрешен акорд.
Албански: disonancë
Употреба: Музика и танц
Неусогласеност, несогласност, неслога, противречност.
Албански: disonancë, papajtueshmëri
Употреба: Преносно значење

расчекор повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Во изразот: оди во расчекор - чекорот не им е усогласен, дури и не се согласува со некого или нешто, има спротивно мислење.
Албански: disonancë, mospajtim
Употреба: Преносно значење