disseminate - онтологија

пренесе повеќе

пренесат
Вид збор: Глагол, свршен
Распространи, рашири круг на дејствување.
Албански: shpërndaj, përhap

разнесе повеќе

разнесат
Вид збор: Глагол, свршен
соопшти, разгласи
Албански: përhap
Употреба: Разговорно

расее повеќе

расеат
Вид збор: Глагол, свршен
Распрсне на разни страни.
Албански: shpërndahet, përhapet

распосее повеќе

распосеат
Вид збор: Глагол, свршен
Посее на поширок простор, насекаде; разнесе, растури на сите страни.

шири повеќе

шират
Вид збор: Глагол, несвршен
распростира, разнесува
Албански: përhap, shpërndaj