displace - онтологија

истисне повеќе

истиснат
Вид збор: Глагол, свршен
Со туркање или со притисок отстрани нешто или принуди некого да си оди.
Албански: largoj, zhvendos
Заземе нечие место со разни постапки или со подобро работа, поголеми способности и сл.
Албански: zëvedësoj, zhvendos

подбутне повеќе

подбутнат
Вид збор: Глагол, свршен
Отфрли, престане да води сметка за некого.

потискува повеќе

Види и: потисне (св.)
потискуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
потисне