dislocate - онтологија

дислоцира повеќе

дислоцираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Изврши, врши дислокација.

измести повеќе

изместат
Вид збор: Глагол, свршен
Премести, помести од неговото постојано место.
Албански: dislokoj, ndrroj vendin
Шине, измести зглоб од чашката.
Албански: pëlkyej, ndrydh
Употреба: Медицина

исколчи повеќе

исколчат
Вид збор: Глагол, свршен
Шине, измести од зглоб.
Албански: nxjerr nga vendi, ndrydh
Употреба: Медицина
(се исколчи) Се шине, се измести.
Албански: përdredh ,ndrydh, nxjerr nga vendi

искривоколчи повеќе

искривоколчат
Вид збор: Глагол, свршен
шине, измести
Албански: pëlkyej, ndrydh
Употреба: Медицина

истегне повеќе

истегнат
Вид збор: Глагол, свршен
Со повлекување измести нешто од лежиштето.
Албански: heq, ndrydh
Употреба: Медицина

исчанчи повеќе

исчанчат
Вид збор: Глагол, свршен
За зглоб - излезе од лежиштето, се измести.
Албански: pëlkyej, ndrydh
Употреба: Медицина

исчаши повеќе

Види и: исчанчи (св.)
исчашат
Вид збор: Глагол, свршен
исчанчи
Употреба: Медицина

навине повеќе

(се) навинат
Вид збор: Глагол, свршен
шине

отчешне повеќе

отчешнат
Вид збор: Глагол, свршен
измести, исчаши
Албански: nxjerr nga vendi, ndrydh
Употреба: Медицина

помести повеќе

поместат
Вид збор: Глагол, свршен
Премести нешто од едно место на друго.
Албански: zhvendos

шине повеќе

шинат
Вид збор: Глагол, свршен
Истегне, повреди, свитка, измести од нормална положба дел од човечкото тело.
Албански: lëndon
Употреба: Медицина
(се шине) Се повредува, се убива со измесување на зглоб.
Албански: lëndon
Употреба: Медицина

шинува повеќе

Види и: шине (св.)
(се) шинуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) шине
Употреба: Медицина