disfigure - онтологија

грди повеќе

грдат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави нешто да биде грдо, неубаво, непријатно, непривлечно.

грози повеќе

грозат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави нешто да биде грозно.
Албански: shëmtoj

згрди повеќе

Види и: грди (несв.)
згрдат
Вид збор: Глагол, свршен
грди
Примери:
Полската работа и го згрди лицето.

изнагрди повеќе

Види и: нагрди (св.)
изнагрдат
Вид збор: Глагол, свршен
Нагрди во голема мера, многу.
Албански: shëmtoj shumë

нагрди повеќе

нагрдат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да стане грдо.
Албански: shëmtoj

нагруби повеќе

нагрубат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да биде грубо.

огрди повеќе

огрдат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане грд.
Албански: shëmtoj, shfytyroj
Направи некој да стане грд.
Албански: shëmtoj
Направи нешто да стане грдо.
Албански: shëmtoj
(се огрди) Стане грд.
Албански: shëmtohem

огруби повеќе

огрубат
Вид збор: Глагол, свршен
За човек - стане груб, грд.
Албански: shëmtoj

сакати повеќе

сакатат
Вид збор: Глагол, несвршен
повредува, расипува
Албански: lëndoj, sakatos
Употреба: Преносно значење

унакази повеќе

Види и: наказ (м.)
унаказат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи грд, нагрди, изнагрди.
Употреба: Архаизам