disarm - онтологија

обезоружи повеќе

обезоружат
Вид збор: Глагол, свршен
Одземе оружје од некого, лиши некого од оружјето што го имал.
Албански: çarmatoj
Употреба: Воен термин
Лиши некого од можноста за отпор, одбрана, приговор и сл.
Албански: çarmatoj
Употреба: Преносно значење

разоружи повеќе

разоружат
Вид збор: Глагол, свршен
Лиши некого од оружјето.
Албански: çarmatos
Лиши некого од силите и можностите за борба, поткопа желба за отпор.
Албански: çarmatos
Употреба: Преносно значење
(се разоружи) Се лиши од оружјето, се обезоружи.
Албански: çarmatos