disability - онтологија

инвалидитет повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Состојба во која се наоѓа инвалидот.

недуг повеќе

мн. недузи
Вид збор: Именка, машки род
Телесен или душевен недостаток.
Употреба: Медицина

попреченост повеќе

Види и: попречи (св.)
(едн.) попреченоста
Вид збор: Именка, женски род
Телесна или духовна неспособност.

сакатост повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Состојба на тој што е сакат.
Употреба: Медицина