dirty - онтологија

баца повеќе

(се) бацаат
Вид збор: Глагол, несвршен
се валка, се бербати

гнаси повеќе

гнасат
Вид збор: Глагол, несвршен
Валка, прави нешто да биде нечисто, неубаво.
Албански: njollos, përlyej

доизвалка повеќе

Види и: извалка (св.)
доизвалкаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се доизвалка) Се извалка сосема.
Албански: flliq në tërësi

завалка повеќе

завалкаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се завалка) Почне да се валка.
Албански: fëlliq

затести повеќе

(се) затестат
Вид збор: Глагол, свршен
Се извалка со тесто.
Албански: fëlliq

избаца повеќе

избацаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се избаца) се извалка, се избербати

изнакапе повеќе

Види и: накапе (св.)
изнакапат
Вид збор: Глагол, свршен
Накапе многу, обилно.
Албански: përlyej, njollos shumë

израси повеќе

израсат
Вид збор: Глагол, свршен
(се израси) се загади
Албански: ndot, ndyj

кирлиса повеќе

кирлисаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се кирлиса) се извалка, се измачка
Албански: përlyhem, njollosem

мрчка повеќе

мрчкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Валка, прави да биде нешто валкано, нечисто.
Албански: njollos
Употреба: Разговорно

огнаси повеќе

Види и: гнаси (несв.)
огнасат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи да стане гнасно, извалка нешто.
Албански: ndyj, fëlliq
(се огнаси) се извалка
Албански: ndyj, fëlliq

поизвалка повеќе

Види и: извалка (св.)
поизвалкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Извалка уште повеќе или на повеќе места.
Албански: përlyej, njollos më shumë
(се поизвалка) Се извалка уште повеќе или на повеќе места.
Албански: përlyhem, njollosem

рѓоса повеќе

рѓосаат
Вид збор: Глагол, свршен
(’рѓоса) Стане нечист, не одржува хигиена.